Lainaa Cotton Road –dokumentti puuvillan tuotantoketjusta

Yhdysvaltalainen antropologi Laura Kissel on ohjannut dokumenttielokuvan, joka kertoo paikoista ja ihmisistä puuvillan globaalin tuotantoketjun varrelta. Lainaa suomennettu Cotton Road maksutta ei-kaupallisiin näytöksiin tai opetukseen.

Yhdysvaltalaisen antropologi Laura Kisselin dokumenttielokuva Cotton Road (2014) linkittää yhteen paikkoja ja ihmisiä puuvillan globaalissa tuotantoketjussa. Eettisen kaupan puolesta ry lainaa suomennettuja DVD-levyjä  ei-kaupallisiin näytöksiin tai opetukseen.

Tarinat ja uutiset tuotteiden matkasta tuottajalta kuluttajalle kiinnostavat tuotteita seuraavia Follow The Thing -tutkijoita, mutta ne ovat myös hyvin konkreettisia  työvälineitä opetukseen. Jo ennen ilmestymistään Cotton Road kiinnosti minua, ja esittelin sen gradussani yhtenä filmausta ja kartografiaa yhdistävänä dokumentaarisena tutkimuksena.

Faktoja ja opetusmateriaalia elokuvan lisäksi

Jos sinua kiinnostaa tarttua aiheeseen, hyödyllinen on myös helppo, suomenkielinen artikkelini, joka esittelee tuotantoketjujen tutkimusta ja vaatteiden tuotantoa opetuksessa. Metodi sopii esimerkiksi maantiedon, historian, elämänkatsomuksen ja yhteiskuntaopin teemoihin.

Muita opetusvinkkejä vaatteisiin ja puuvillaan liittyen löytyy blogitekstissäni 6 vaatetuotannon opetusvinkkiä: kartta, peli, videot ja nettisivut.

Vuonna 2016 Eetti kehittää ja tarjoaa myös draamatyöpajoja, joissa aiheeseen syvennytään draamallisten metodien, kuten roolihahmojen, kautta. Dokumentin ohelle tuotetaan myös kirjallista materiaalia.

 

Tilaa DVD Eetin toimistolta: gka@eetti.fi.

Synopsis

Amerikkalaiset ostavat jopa 20 miljardia uutta vaatekappaletta vuosittain ja vähintään puolet niistä on valmistettu Kiinassa. Cotton Road -elokuva piirtää kartan puuvillan liikkeistä mannertenvälisessä kaupassa ja kertoo tavallisten puuvillatyöläisten elämäntarinoita vaatetuotannon eri vaiheissa.

Halpojen tekstiilien ja vaatteiden kerskakulutuksen ylläpitämä puuvillabisnes kietoo yhteen Etelä-Carolinan puuvillaviljelijöiden ja Kiinan teollisuuskaupunkien työläisten kohtalot. Cotton Road valottaa globaalin puuvillabisneksen todellisuutta työläisten elämäntarinoiden kautta ja tarjoaa katsojelle mahdollisuuden pohtia omien kulutustottumustensa vaikutuksiaa toisiin ihmisiin ja koko maailmantalouteen.