Syksyllä Natura-opettajalehdessä julkaistaan vaatteiden tuotantoketjuun ja vastamainontaan liittyvä opetusartikkelini. Sitä odotellessa jaan kiinnostavat vinkit kouluvierailijoille ja opettajille:
1) Kartta ja peli vaatteiden tuotantoketjusta
Eettisen kaupan puolesta Eetti ry:n koordinoimassa Puhtaat vaatteet -kampanjassa on tehty värikäs kartta vaatteiden tuotantoketjun vaiheista (vaiheet ja paikat vaihtelevat). Tuotteen kautta arkeemme muodostuu yhteyksiä useille mantereille. Karttaan voi liittää tehtäväksi pelin, jossa eritellään eri toimijoita, maita ja ongelmakohta tuotantoketjun varrella sekä keksitään uusia lakiehdotuksia (kysy lainaan Eetiltä).
2) Kartta ja korttipeli Arvaa ompelijan palkka
Eetin pelissä yhdistetään kortti ja maa toisiinsa. Korteissa näkyy kaksi palkkatasoa: 1) minimipalkka eli mitä palkka on minimissään lakisäädösten mukaan – joskus palkkataso toteutuu, joskus se on laittomasti jopa pienempi 2) elämiseen riittävä palkka eli mitä palkan pitäisi olla. Järjestöt ovat laskeneet elinkustannuksia eri maissa. Elämiseen riittävä palkka kattaisi arjen perustarpeet, eli ruoan, asumisen, vaatteet, sairaanhoidon, koulumaksut ja pienet säästöt, ilman jatkuvia ylitöitä. Tässä lukuja 6 maasta – moni tietää Bangladeshin, Bulgaria ja Turkki yllättävät.
Maa: minimipalkka, elämiseen riittävä palkka, minipalkan suuruus elämiseen riittävästä palkasta.
Bangladesh: 50 e/kk, 242 e/kk, 21% Kambodza: 73 e/kk, 286 e/kk, 25%
Kiina: 175 e/kk, 367 e/kk, 47% Turkki: 252 e/kk, 1002 e/kk, 25%
Bulgaria: 139 e/kk, 867 e/kk, 14% Meksiko: 294 e/kk, 442 e/kk, 67%
(Lähde: Clean Clothes Campaign, http://cdn.americanprogress.org/wp-content/uploads/2013/07/RealWageStudy-3.pdf)
Kuva kartasta ja kampanjakortista (klikkaa isommaksi, kysy lainaan Eetiltä)
3) Video Menetetty vallankumous, kesto 8 min
Lyhyt video bangladeshilaisista naisista ja vaateteollisuuden ongelmien ratkaisemisesta herättää ajatuksia. Vaateteollisuus on merkinnyt naisille vallankumouksellista siirtymää kotoa töihin, mutta tekevätkö elintaso-ongelmat siitä menetetyn vallankumouksen? Voit tutustua myös Finnwatchin ja Swedwatchin yhteisraporttiin.
http://vimeo.com/41136296
4) Video Millä ehdoilla sinä tekisit töitä?, kesto 2,5 min
Eetin parodinen lyhytvideo naurattaa ja mietityttää siirtämällä aasialaisen vaatetehtaan työolot suomalaiseen kontekstiin. Videolla taitava ompelija ja voodoo-nukkea pistelevä tehdasjohtaja käyvät karun keskustelun. Tekisitkö sinä töitä samoilla ehdoilla?
5) Nettisivu ja tehtävät Globaalin kuluttajan foorumi
Globaalikuluttaja.fi-sivulla on vastuulliseen kuluttamiseen, luonnonvarojen riittävyyteen ja kehitysmaiden työoloihin liittyviä tehtäviä. Erityisesti osio 3 ’Ihmiset tavaravuorten takana’ tarttuu vaatetuotantoon, kts. peli Lenkkitossun hinnan jakamisesta ja esseetehtävä bangladeshilaisista tekstiilityöläisistä (liittyy vinkkiin 3).
6) Nettisivut Vaatevallankumous, Siivouspäivä ja Followthethings.com
Keskusteluja varten on hyvä tutustua ajankohtaisiin tuotetarinoihin, nettisivuihin ja tapahtumiin. Kriittinen Vaatevallankumous-liike alkoi Rana Plaza -romahduksesta, ja liikkeen Facebook- ja Twitter sivustoilla viestitään niin uutisista kuin vaatetapahtumistakin. Siivouspäivän sivut, Facebook ja kirpputoripäivät on maininnan arvoinen uusi vaateilmiö. Englannintaitoiset voivat tutustua Followthethings.comin vaateosastoon, joka on täynnä uutisia ja tarinoita tuotteiden alkuperästä.
Jaa ihmeessä omat linkkisi kommentteihin tekstin alle