Rujon kaunis Manchester ja inspiroiva maantiedekonferenssi

Yksi vuoteni kohokohdista oli 5 päivän matka Geographical Associationin (GA) monipuoliseen konferenssiin Manchesterissa. Haluan jakaa fiiliksiä kaupungista ja konferenssista, jotka ovat vierailun arvoisia… erityisesti maantieteilijöille.

Vihdoin työmatka rujon kauniiseen Manchesteriin

250 km Lontoosta luoteeseen sijaitseva Manchester on yksi Englannin  näyttävimmistä kaupungeista. 2,6 miljoonan asukkaan Suur-Manchester on yhteen kasvavien kaupunkien alue, joka laajeni teollisen vallankumoukseen aikaan Mersey-joen, Liverpoolin satamakaupungin, hiilikenttien ja rautateiden, orja- ja puuvillabisneksen sekä valtavien tehtaiden voimin. Vilkkauden lisäksi Manchesterissa viehättikin maiseman moninaisuus: tuli koettua tuoksuntäyteinen China Town ja Curry Mile, räväkkä Gay Village, hippimäiset kahvilat, ikivanhat valkomustat vinoikkunaiset pubit ja punatiiliset tehdasrakennukset, modernit ostos- ja bisneskeskukset, harrypottermaiset yliopistorakennukset ja opiskelijakylät, raskaat junasillat ja jokikanaalit asuinlaivoineen sekä jalkapallofanien kannatuslaulut meluisassa yössä – vaikuttavaa!

Joki, Mancester kevät 2015 Pubit, Mancester kevät 2015
Jokivarsi, Mancester kevät 2015 Sillat, Mancester kevät 2015Manchesterissa yhdistyvät rujot, kauniit, uudet ja vanhat elementit – klikkaa nähdäksesi kuvia Flickrissäni.

800 ihmisen konferenssi: luentoja, ideoita ja pubi-iltoja

Kaupunki- ja jalkapalloturismia Manchesterissa riittää. Hatters-hostellissa jaoin huoneen 4 aasialaisen kanssa, jotka matkustivat Man. United vs. Man. City -jalkapallo-otteluun. Itse kuljin Manchesterin katuja Sirpa Tanin kanssa (töitäni tukeva tutkija ja opettajakouluttaja, Helsingin OKL). Lisäksemme kaupungin valloitti myös n. 800 maantieteilijää, opettajaa ja opiskelijaa 25 maasta: 9.-11.4. järjestettiin GA:n konferenssi 2015. Vuosittaisen konferenssin sijainti vaihtelee, ja vihdoin pääsin Derbyn ja Guildfordin lisäksi Manchesteriin.

GA on 5500 tutkija-, opettaja-, opiskelija- ja yhteisöjäsenen järjestö, joka tukee maantieteellistä opetusta ja yhteistyötä Englannissa. Konferenssissa ihmiset ja ideat kohtaavat, mikä inspiroi sekä kaventaa yliopiston ja koulujen välistä kuilua. GA:n tehtävä näkyy runsaassa ohjelmassa luennoista pubi-iltoihin: minua kiinnostavat huippututkijoiden ja -pedagogien luennot, tutkimushankkeiden käytännölliset työpajat sekä luovan opettamisen Idea Zone. Manchesterista mieleeni jäivät kuvat vuoristojäätiköiden pienenemisestä ilmasto- ja jäätikkötutkija David Collinsin (Uni. of Salford) luennolla, neuvot oppilaslähtöisestä syvällisen tiedon rakentamisesta GA:n entisen presidentin, opettajakouluttaja Margaret Robertsin luennolla (Geography Through Enquiry) ja tuntirungot t-paidan tuotannosta opettaja Hannah Campionin työpajassa. Järjestötorilla keskustelin suklaantuotannon eettisyydestä Fair Trade Foundationin kanssa ja Idea Zonella maantieteilijä Daniel Raven-Ellison kertoi tavoitteesta saada Lontoolle kansallispuiston status.

Lontoo kansallispuistoksi? Legoilua Geographical Associationin konferenssi, Mancester kevät 2015
Lajirikas Lontoo kansallispuistoksi? (Greater London National Park)

Legoja ja vastamainoksia konferenssin Idea Zonella

Idea Zone eli idea-alue on konferenssin erikoisuus, jossa esitellään leikkiin ja luovaan tekemiseen pohjautuvaa maantiedettä. Tänä vuonna sain esitellä työpajojeni vastamainoksia ja oppilastöitä, joita moni jakoi Twitterissä. Esillä olivat myös Mission:Explore-sivun ihanat ”sissitehtävät” ja animaatiot, joita olen näyttänyt työpajoissa. Maantieteilijä-opettaja Ian Cookin, Mary Biddulphin ja  Alan Parkisonin kanssa olemme kehittäneet kulutustuotteiden maantieteen opettamista followthethings.com -sivun tuotetarinoiden ja legoilun avulla. Legoilussa on ideana rakentaa tuotantoketjujen ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksistä Lego-miniatyyrejä, sillä mielikuvituksen käyttäminen ja käsillä tekeminen auttavat tuotetarinan visualisoinnissa ja hankalien oikeudenmukaisuusteemojen käsittelyssä… ja on hauskaa!

Vastamainosseinä Geographical Associationin konferenssissa, Mancester kevät 2015 Legoilua Geographical Associationin konferenssissa, Mancester kevät 2015
Vastamainospajaa esittelevä seinä ja Legoilu-ohje Idea Zonella.

Slide ruokateemaisesta työpajasta, kevät 2014 CVR_ME Food.indd
Ruoantuotantoteemassa mustan huumorin lammaskuva Mission:Explore Food -kirjasta ja tekemäni teurastamo-Lego-kuva.

Legoilua Geographical Associationin konferenssissa, Mancester kevät 2015 Legoilua Geographical Associationin konferenssissa, Mancester kevät 2015
Tänä vuonna teimme kohtauksen tuotetarinasta, jossa amerikkalainen äiti löytää lastensa Halloween-lelupaketista piilotetun kirjeen kiinalaisen vankilan työntekijältä.

Paska reissu, mutta tulipahan tehtyä ;)