Monialainen oppimateriaali ruoantuotannosta ja vastamainoksista

Opettajille on nyt tarjolla maksuttomia Global Meal -koulutuksia ja oppimateriaalia, joiden avulla oppii ohjaamaan ruoka-aiheisen vastamainostyöpajan. Verkosta löytyy powerpoint, vastamainoksia, video ja monialainen taustamateriaali, jossa aihetta lähestytään kolmen tuote-esimerkin – suklaan, maissihiutaleiden ja lihan – kautta. Biologian ja maantieteen opettajien liiton hankkeessa on mukana Eettisen kaupan puolesta/minä, WWF ja Häiriköt-päämaja.

Global Meal -koulutuksessa Helsingissä syyskuussa tarkasteltiin ruoantuotannon vaikutuksia, ruokavastamainoksia ja kasvittieteellisen puutarhan kasveja. Kuva: Pinja Sipari.Global Meal -koulutuksessa Helsingissä syyskuussa tarkasteltiin ruoantuotannon vaikutuksia, ruokavastamainoksia ja kasvitieteellisen puutarhan kasveja. Kuva: Pinja Sipari.

Ruuan tuotannolla ja kulutuksella on monenlaisia vaikutuksia meitä ympäröivään maailmaan

Ruoka on jokaiselle tuttu, arkinen ja henkilökohtainen teko. Samaan aikaan se on kuitenkin myös poliittinen, globaali ja moniulotteinen asioiden vyyhti. Opetuksessa ruoan monet puolet tulisi nivoa kokonaisuudeksi, jonka avulla nuoret oppivat arvioimaan ruoan tuotannon ja kulutuksen vaikutuksia monipuolisesti.

Ruoan tuotannon ja kulutuksen vaikutuksia. Kuva: Pinja Sipari, Global Meal -hanke.Global Meal -työpajassa pureudutaan ruoan globaaleihin vaikutuksiin. Tuotannon ja kuluttamisen vaikutukset ovat myös ratkaisun paikkoja; miten niihin voidaan vaikuttaa?

Ruoka on yhtä lailla eläin- ja ihmisoikeuskysymys kuin kysymys ympäristöarvoista, etiikasta, terveydestä ja kriittisestä kuluttajuudesta. Ennen ruoka-aineen päätymistä pakattuna kaupan hyllylle sen valmistamiseen on osallistunut iso joukko eri alojen ihmisiä ja tuotantoon on käytetty valtavasti eri luonnonvaroja. Tuotantoketjussa on myös syntynyt valtava määrä ympäristövaikutuksia sekä sosiaalisia ja eettisiä vaikutuksia.

Kaakaonviljelijöitä. Kuva: People in Need, Ghana. Make Chocolate Fair -kampanja / Eettisen kaupan puolesta rySuklaan valmistamiseen tarvitaan kaakaopapuja, joita viljellään kaukana tropiikissa. Tuotanto vaikuttaa mm. työhön, ihmisoikeuksiin ja ympäristöön. Kuva: People in Need, Ghana. Make Chocolate Fair -kampanja / Eettisen kaupan puolesta ry.

Koulussa ruoan tuotantoon voi tutustua suklaan, maissihiutaleiden ja lihan kautta

Global Meal -hankkeessa olemme kehittäneet opettajia varten monialaisen, ruokaan keskittyvän vastamainostyöpajan. Käyttövalmiin powerpointin ja ohjeet löydät täältä.

Taustamateriaalissa / oppaassa ruoka-aihepiirejä lähestytään kolmen kulutustuote-esimerkin – suklaan, maissihiutaleiden ja lihan – kautta. Opetusmateriaali on suunnattu erityisesti yläkouluille ja toiselle asteelle, mutta uskon sen sisältävän uutta tietoa myös suurimmalle osalle aikuisista.

Suklaa, liha ja maissi ovat ruokatuote-esimerkkejä Global Meal -hankkeen materiaaleissa. Kuva: www.globalmeal.fi

Suklaa, liha ja maissi ovat ruokatuote-esimerkkejä, joita tarkastellaan kriittisesti Global Meal -hankkeen materiaaleissa. Kuva: www.globalmeal.fi

Suosittelen opetukseen myös suunnistusopasta supermarkettiin – informatiivinen ja hupaisa video löytyy YouTubesta. Suunnistusopas auttaa tekemään eettisiä ja ekologisia kulutusvalintoja. Esimerkkeinä ovat maissi, suklaa sekä tofu ja pekoni.