Miksi taiteilija pukeutuu Ronald McDonaldiksi, tuunaa muropaketeista kriittistä taidetta ja opettaa kulttuurihäirintää? Jos sinä ja luokkasi ette kerenneet käymään Tottelemattomuuskoulussa Kiasmassa, suosittelen tutustumaan siihen Koulu-TV:n tai kirjan avulla.
Syksyn 2015 Kiasmaan toimi Tottelemattomuuskoulu, joka esitteli taiteilija Jani Leinosen tuotantoa. Leinosen tyyli kiinnostaa, sillä siinä on hedelmällisiä linkkejä maailmankaupan tutkimukseen ja vastamainontaan.
Leinonen käyttää materiaalinaan tunnettuja kulutustuotteita, muuntelee ruokapaketteja ja leikkii tuotemerkkien brändihahmoilla. Vastamainonnan tavoin hän kiinnittää huomiota ylikansallisten yhtiöiden tuotantoprosesseihin ja mainontastrategioihin mustan huumorin kautta sekä haastaa kyseenalaistamaan yhteiskunnan arkisia toimintatapoja, myös koulumaailman.
Ronald McDonaldiksi pukeutunut rehtori Leinonen toivottaa kaikki tervetulleiksi Tottelemattomuuskouluun. Kaikki luennot löytyvät YouTubesta.
Kiasmaan oli rakennettu myös oikea koulu, jonka tunneilla ja videoilla opittiin vaikuttamisen tapoja ja mediakriittisyyttä. Leinonen kutsui opettajiksi Li Anderssonin, Karri ”Paleface” Miettisen, Riku Rantalan & Tunna Milonoffin, Marjaana Toiviaisen ja katutaiteilija Sampsan, joiden luennot voi katsoa vielä näin jälkikäteen!
Näyttelyn taideteoksista julkaistiin myös Tottelemattomuuden käsikirja, jonka löytää Kiasma-kaupasta tai pääkaupunkiseudun kirjastoista. Teksti ei sisällä luotaantyöntävää taide- tai tiedejargonia vaan selittää Leinosen taidetta ymmärrettävästi.
Tottelemattomuuden käsikirjan voi ostaa Kiasma-kaupasta tai lainata pääkaupunkiseudun kirjastoista.
Yksi Leinosen teoksista esitellään myös vastamainostyöpajaoppaassa (s. 8), jonka teimme Eettisen kaupan puolesta ry:ssä. Leinosen taide on kulttuurihäirintää, josta voi lukea täällä.
Suosittelen tutustumaan videoihin ja kirjaan, sillä Jani Leinosen taide sisältää paljon kriittisyyttä ja kulttuurihäirintää, jota kaikenikäisten olisi hyvä oppia.